Competente Digitale Ramnic

marți, 17 februarie 2015

Formatele uzuale ale imaginilor

Chiar daca principalele formate in care intalnim imaginile pe internet sau in computer (formate precum  JPEG, GIF, BMP sau PNG) sunt utilizate frecvent, procentul celor care fac diferenta intre acestea si cunosc avantajele si dezavantajele fiecaruia, este foarte mic.

Bitmap (.bmp)

        Formatul bitmap a aparut odata cu sistemul de operare Windows, fiind lansat cu prima versiune a acestuia. Imaginile salvate ca .bmp au o calitate medie spre inaltă si prezinta dezavantajul ca au o dimensiune supraevaluata, raportat la calitatea oferita. In general, imaginile de acest tip sunt utilizate pentru pictograme si imagini de dimensiuni reduse.

JPEG (.jpg)

        Formatul JPEG (acronimul pentru Joint Photographic Experts Group) a aparut ca urmare a unor cercetari destinate obtinerii unor imagini digitale cu o comprimare mai mare, in scopul reducerii spatiului fizic utilizat pe disc. Imaginile JPEG asunt cele mai intalnite pe Internet, tocmai din cauza gradului foarte mare de comprimare.
Un fișier JPEG poate fi comprimat la o scară de până la 100:1, fiind deosebit de util in cazul conexiunilor lente.

Graphic Interchange Format (.gif)

      GIF este acronimul pentru Graphic Interchange Format si reuseste compresii de pana la 90%, insa este un format limitat la o gama fixa de culori, mai precis 256.
Pentru a mentine precizia, formatul GIF este folosit în general în grafica, geometrie sau in reprezentarea logo-urilor (tinandu-se cont ca in general acestea sunt monocrome sau folosesc o paleta mica de culori).

Portable Network Graphics (.png)

        Probabil ca detine cel mai bun raport calitate/dimensiune. PNG nu afecteaza calitatea imaginilor, în schimb este încă un format greu de implementat in mediul online, deoarece ocupa un spatiu mai mare decat un fisier JPEG.
Ca si formatul GIF, insa la alta scara, fisierele PNG pot fi salvate in format transparent sau translucid, in vederea suprapunerii peste alte imagini, in paginile siteurilor (un exemplu ar fi plasarea unui logo pe o imagine de fundal deja definita).

        In concuzie, PNG este o optiune potrivita pentru fisiere mici si transparente, fara pierderi de calitate.

Niciun comentariu: